Suodatinkahvi kyllästyttää? Tsekkaa tästä helpot vinkit aamukahvisi tuunaamiseksi!

Kahvi on monille ensimmäinen asia, minkä suuhun laittaa aamuisin. Tuo kofeiinipitoisista pavuista uutettu juoma on elintärkeä väline heräämisen kannalta miljoonille ihmisille ympäri maailmaa ja tärkeä rutiini myös päivisin. Sosiaalisiin tilanteisiin, taukoihin ja herkkuhetkiin kahvikuppi kuuluu oleellisesti suomalaisessa kulttuurissa. Suodatinkahvi on maassamme kaikista yleisin tapa nauttia kahvia, vaikka maailmalla tätä tapaa ei niinkään laajamittaisesti tunneta. Suomessa myös tykätään keskimääräistä enemmän vaaleista kahvilaaduista.

Niin hyvää kahvia, kuin Moccamaster ja muut laitteet keittävätkin, joinain päivinä kahvi ei vaan maistu niin hyvältä. Mutta koska suodatinkahvin keittäminen on niin vaivatonta, tuntuu liian suurelta panostukselta alkaa kikkailemaan erilaisten erikoiskahvien kanssa. Usko tai älä, erikoiskahvejakin saa valmistettua aika pienellä vaivalla! Vain omat makuvaatimukset ja viitseliäisyys on rajana, kun aletaan rakentamaan hieman erikoisempia kahvijuomia. Tiäksään vinkeillä (kahvi)poropeukalotkin onnistuvat tuunaamaan aamukahvinsa!

Alla olevat ohjeet vaativat kunnolla onnistuakseen tummapaahtoisen kahvin (mieluiten paahtoaste 4-5), muuten juomista voi tulla kitkeriä!

Americano

Americano on hyvä esimerkki siitä, miten juoman hieno nimi voi vaikuttaa paljon monimutkaisemmalta tai hienommalta, kuin mitä se todellisuudessa on. Teoriassa americano valmistetaan yhdestä annoksesta espressoa ja vaihtelevasta määrästä kuumaa vettä. Käytännössä se on siis kuumalla vedellä jatkettua kahvia. Espressolla juoman saa täyteläisemmän makuiseksi, mutta tummalla, vahvalla kahvilla tehtynä americanossa ei juurikaan eroa ”oikeaoppiseen” versioon huomaa. Juoma onkin alunperin suunniteltu maultaan muistuttamaan suodatinkahvia.

Cafe au lait

Ranskassa suosittu cafe au lait tarkoittaa suomennettuna yksinkertaisesti ”kahvia maidolla” ja kuten 95% erikoiskahvijuomista, valmistetaan se ainoastaan maidosta ja kahvista. Miten cafe au lait taas eroaa vaikkapa cappucinosta on se, että siitä puuttuu cappucinolle ominainen maitovaahtokerros. Joissain hienoissa kahviloissa cafe au lait tarjotaan kahdessa osassa: kahville on oma pressopannunsa ja vaahdotetulle maidolle on oma kannunsa. Juoma rakennetaankin siten, laakeaan kuppiin kaadetaan desi vahvaa, tummaa kahvia ja samanaikaisesti desi vaahdotettua maitoa. Ellei omista erillistä maidonvaahdotinta, vaahdottamiseen pitää varata hetki aikaa. Yksinkertainen tapa valmistaa maitovaahtoa kotona on kuumentaa maitoa (mieluiten kevyt- tai kahvimaitoa) kattilassa lähes kiehuvaksi ja vatkata se käsivispilällä vaahdoksi kattilassa. Rasvaton maito ei vaahdotu niin helposti ja makukin jää hieman latteaksi.

Leave a Reply